POLÉVKY

 

Mrkvová polévka ala slepičí

150g sušší mrkve, 100g tenkých nudlí, 3 lžíce Solčanky, 50g sezamového oleje, 50g pol. mouky, mořská sůl, 100g tofu, 1 lžíce petrželové nati

Očištěnou mrkev nastrouháme na jemném struhadle. V hrnci rozpálíme olej a mrkev osmahneme do sucha (stále obracíme, aby se nepřipálila). Přidáme Solčanku a mouku, několikrát obrátíme a zalijeme 1,5 l vody. Krátce povaříme a přidáme tenké nudle. Vaříme 5 min., odstavíme, popř. dochutíme solí a přidáme sekanou petrželovou nať. Tofu nastrouháme na hrubém struhadle a dáme do polévky prohřát. S Tofu má polévka příznivější obsah bílkovin.

Petrželová polévka s noky

2OOg kořene petržele, 50g petrželové nati, mořská sůl Nočky: 100g celozrnné pšenišné mouky nebo krupice, 1 malé vejce, 20g za studena lisovaného oleje, špetka muškátového oříšku, mořská sůl

Oloupané petrželové kořeny nakrájíme a uvaříme hodně do měkka. Prolisujeme do vývaru, polévku doplníme na 1,2 l vodou, přidáme sekanou petrželovou nať, přivedeme k varu a zavaříme nočky. Těsto na nočky si připravíme nasledovně: vejce rozšleháme vidličkou a přidáme mouku a olej, až dostaneme vláčné těsto. Ochutíme muškátem a necháme 5 min. stát. Pak tvoříme moka lžičkou malé nočky, které vaříme v polévce. Jakmile vyplavou na povrch, vaříme ještě 8 minut. Pokud bude třeba, dochutíme mořskou solí.

Jemná polévka z květáku s ovesnými vločkami

1 menší květák, 1 lžička sekaané petrželové nati, špetka muškátového oříšku, 20g za studena lisovaného sezamového oleje, 50g ovesných vloček, mořská sůl

Omytý květák rozebereme na menší růžičky, košťál pokrájíme na kostičky. Dáme do 1,5 l vroucí osolené vody a vsypeme ovesné vločky. Vaříme na mírném ohni bez poklice (tím zmírníme čpavou vůni květáku), až je květák měkký. Nakonec polévku ochutíme muškátem a petrželkou a přidáme olej .

Domácí česnečka

5 stroužků česneku, 1,5 l vody, 1/2 lžičky mořské soli, 20g sezamového oleje lis. za studena, šp. kmínu, 2OOg očištěných brambor, 1 vejce, 4 krajíce cel. chleba

Chléb nakrájíme na kostičky a opečeme v troubě nebo na pánvi. Vodu přivedeme k varu, vložíme oloupané, na kostičky nakrájené brambory a kmín a uvaříme do měkka. Očištěný česnek utřeme hladce se solí, přidáme spolu s olejem a majoránkou do polévky, popř. zavaříme rozkvedlané vejce. Necháme chvíli prohřát. Podáváme s kostičkami opečeného chleba. Tato polévka zahřeje, chutná hlavně v zimě. Je také vhodná při lehkých zažívacích potížích (v tom případě nedáme vejce).

Makrobiotická česnečka

5 stroužků česneku, 100g jemně str. celerového a petrželového kořene, 100g směsi ječných, žitných a ovesných vloček nebo vařeného obilí, 1,2 l vody, 20g za st. lisovaného oleje, 2 lžíce sekaných bylinek (petrželová nať, jarní bylinky, špenátové listy, kadeřávek, mladé kopřivy a další), špetka mořské soli

Vločky propláchneme studenou vodou. Vodu na polévku přivedeme k varu, vložíme oprané vločky a povaříme na mírném ohni 20 minut. Česnek a kořenovou ueleninuočistíme, jemně nastrouháme a vložíme do vroucí polévky. Mítně povařime 6 minut, přidáme sekané bylinky a necháme na bodu varu ješte 2 min. Lehce osolíme. Na talířích zakápneme olejem.

Zimní polévka z kadeřávku

3 listy kadeřávku ( sbírá se po 1. mrazech), 2 větší brambory, 1/2 střední cibule, 2 str. česneku, 50g ječných nebo pohankových krupek, 50g slunečnicového za st. lisovaného oleje, 1/2 lžičky majoránky, mořská sůl

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. kadeřávek dobře omyjeme a z listů vykrojíme řapíky, které nakrájíme příčně na plátky. Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky. Krupky namočíme na 1/2hod. předem do studené vody. Na oleji osmahneme cibulku do sklovita, přidáme 1,5 l vody, přivedeme k varu a vložíme brambory a pokrájené kadeřávkové řapíky a vaříme 10 min. Kadeřávkovou část listů roztrháme na menší kousky a spolu namočenými krupkami přidáme do polévky a vaříme ještě 10 min. Přidáme majoránku a utřený česnek a dochutíme solí.

Dýňová polévka 1

1 litr zeleninového vývaru, obilná smetana, 1 středně velká dýně Hokkaido, 2 cibule, 1 velká mrkev, 1 petržel, 1/4 celeru, tymián, bobkový list, oregáno, mořská sůl

Cibuli orestujeme na oleji. Dýni omyjeme, vydlabeme a nakrájíme na kostky. Pokrájíme i zbylou zeleninu. Přihodíme do hrnce k cibuli a chvíli restujeme. Poté přidáme koření, vývar a vaříme do změknutí. Uvařené rozmixujeme.
Podáváme přelité obilnou smetanou a posypané oregánem. Polévka je hodně sytá!

Dýňová polévka 2

1 dýně hokaido, cibule, sůl, sojová omáčka, uzené tofu

Dýni nemusíme loupat, takže vydlabeme jen vnitřní část se semínky. Nakrájíme na menší kousky a osmahneme na cibulce. Podlijeme vodou, osolíme a vaříme. Dýně se začne sama rozvařovat a polévka začne být krémová. V případě, že chceme polévku čistě krémovou, můžeme ji rozmixovat. Mezi vařením polévky si osmahneme na pánvi uzené tofu na kostičky (na cibulce nebo na česneku s trochou sojové omáčky). Hotovou polévku podáváme s posypanými kostičkami tofu, zakápnutím sojovou omáčkou a petrželovou natí.

Vegetariánský boršč

1 cibule, 100g celeru, 100g mrkve, 100g kořene petržele, 100g červené řepy, 100g syrového nebo kvašeného zelí, 3 brambory, 50g slunečnicového za st. lis. oleje, 1 velký bobkový list, 1 lžička mleté papriky, 1/2 lžičky bazalky nebo nati řebříčku, mořská sůl, ume - ocet, sekaná petrželová nať, 2 lžíce kysané smetany

Červenou řepu očistíme, nakrájíme na kostičky o hraně 1 cm a podusíme zvlášť na 2 lžících oleje. Mezitím očistíme ostatní zeleninua brambory a nakrájíme: mrkev na kolečka tl. 2mm, celer a petržel na jemné hranolkyo délce asi 2 cm, zelí na jemné nudličky. Na zbylém oleji osmažíme jemně nakrájenou cibuli, zapražíme mletou paprikoua zalijeme 1,5 l vody. Přivedeme k varu a vkládáme zeleninu v tomto pořadí: mrkev, petržel, celer, zelí, podušená červená řepa a brambory,vždy s odstupem asi 2 minut. Vše povařímeještě 10 minut s bobkovým listem a bazalkou. Dochutíme solí popř. ume-octem (pozor je slanokyselý) a necháme ještě asi 15 min. v teple rozležet. Na talířích zdobíme sekanou petrželovou natí a lžičkou kysané smetany. Hodí se i jako lehké hlavní jídlo s celozrnným chlebem.

Zeleninový boršč

150g červené řepy, 150g kořenové zeleniny, 150g syrového bílého zelí, 1 velká cibule, 100g oloupaných brambor, 80g rajského protlaku, 2 bobkové listy, 1/2 lžičky řebříčku, 1 lžíce sekané řeřichy, 30g za st. lis. oleje, 50g ovesných vloček, 1/2 kelímku bílého jogurtu, ume-ocet, mořská sůl

Zeleninu a brambory očistíme a nakrájíme na kousky. Na oleji osmažíme cibuli, přidáme mouku a rajský protlak a ještě osmahneme. Zalijeme 1,7 l studené vody, přivedeme k varu a vložíme nakrájenou zeleninu, brambory a koření. Vaříme na velmi mírném ohni, až je všechna zelenina měkká. Ochutíme octem a solí a na talířích zdobíme lžičkou jogurtu a sekané řeřichy.

Zelinářská polévka s paprikami

4 papriky, 4 rajčata, 1 karotka, 1 petržel, 1/4 květáku, 2 brambory, 30g za st. lis. oleje, 30g ovesných vloček, petrželová nať, mořská sůl

Zeleninu a brambory očistíme a nakrájíme na nudličky. Podusíme na oleji, přidáme 1,5 l vody a vaříme do měkka. Přidáme ovesné vločky, 5 min. povaříme, dochutíme solí a necháme chvíli dojít. Zdobíme sekanou petrželovou natí.

Polévka ala rybí

1 malá mrkev, 1 malá petržel, kousek celeru, 1 cibule, kousek kapusty, 50g oleje za st. lis., 50g hrubé krupice, zázvor, muškátový květ, 1 vejce

Očištěnou kořenovou zeleninu a kapustu nakrájíme na nudličky, osmahneme na 2 lžících oleje a dáme vařit do 1,5 l vody. Přidáme celou cibuli a vše vaříme 20 minut. Krupici osmažíme na oleji do zlatova. Z polévky vyjmeme uvařenou cibuli a zavaříme osmaženou krupici. Přidáme na špičku nože zázvoru a muškátového květu a polévku vaříme na mírném ohni ješt 10 minut. Pak zavaříme rozkvedlané vejce a ochutíme solí a sekanou petrželovou natí. Podáváme s osmaženou, na kostičky naktájenou houstičkou.

Jáhlová polévka

1 1/2 l zeleninového vývaru, jáhly, 1 ks kedlubny, mrkve, petržele, 1 lžíce másla, 1 lžíce pažitky či kudrnaté petrželky, sůl

Základem je vývar zeleninových natí a dřevnatých částí, které jsme odřízli od zeleniny. Natě vaříme v osolené vodě minimálně 1/2 hodiny. Čím déle vaříme, tím více minerálních látek máme v polévce. Vývar přecedíme a přidáme jáhly a vaříme do poloměka. Pak přidáme nakrájenou kedlubnu. Chvíli povaříme a přidáme mrkev a kořenovou petržel. Je-li zelenina měkká, odstavíme polévku a vložíme lžíci másla. Na talíři zdobíme pažitkou nebo petrželkou.

Zelňačka s uzeným tempehem

1/4 hlavičky bílého zelí, 1 hrníček kysaného zelí, 1 l vody, 4 lžíce sezamového oleje, 1 větší cibule, 200 g uzený tempeh, buď 2 brambory, nebo kedlubna, tuřín, košťál brokolice apod., maizena na zahuštění, 1 lžička kmínu, 1 lžička sladké papriky, 3 ks bobkový list, sójová smetana asi 150 ml, sůl

Na sezamovém oleji orestujeme cibuli, tompeh, všechno koření ( papriku až nakonec, aby nezhořkla) a zahustíme maizenou. Přidáme zelí, zeleninu a vodu a vaříme do změknutí.Osolíme a zjemníme sójovou smetanou. (Můžeme přikyselit i umeoctem - pozor na sůl - je slaný)

 

 

Kontaktujte nás